Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Lancering ‘De Pedaalridders van de Peel’

Op het einde van de negentiende eeuw waren het de ondernemers in de steden Helmond en Weert die een “velocipède” konden aanschaffen om aan de schaarse wielerwedstrijden deel te nemen. Toen ook de fabrieksarbeiders in de omliggende dorpen een rijwiel konden betalen om naar hun werk te fietsen, kwamen er in het begin van de vorige eeuw de eerste grasbaanwedstrijden.

De deelnemers waren vaak eerder al gehard door het zware werk als turfsteker in de Brabantse en Limburgse Peel. De regionale wielergeschiedenis vanaf die jaren tot nu toe van maar liefst vijftig dorpen en steden in deze regio wordt uitgebreid beschreven in het wielerboek “De Pedaalridders van de Peel.” De schrijver neemt de lezers mee naar de oprichting van de eerste wielerclubs in deze dorpen rond 1900, de Olympische en wereldkampioenen die onze regio heeft gekend, de legendarische wielerkoersen van toen en heeft de wielerverhalen en anekdotes van tientallen oud-renners opgetekend.

De onderbreking van zijn vele wielerpresentaties door de Coronacrisis vormde voor de Somerense wedstrijdspeaker Rien van Horik (65) de aanleiding om het boekwerk te gaan schrijven. Zijn broer oud-renner Bart zorgde voor de vormgeving van het boek. Het boek telt 252 pagina’s en is geïllustreerd met bijna 700 foto’s en bevat meer dan 100 geschreven “Wielerportretten” van wielrenners en wielrensters uit de Peelregio.

“De Pedaalridders van de Peel” verschijnt op zaterdag 25 juni voorafgaand aan de start van de tweede etappe van de UCI-wielermeerdaagse voor talentvolle junioren de “Acht van Bladel” in het kerkdorp Lierop.

De verkoopprijs van het unieke boekwerk is € 22,50 en te bestellen via: www.rienvanhorikcycling.nl Vanaf 1 juli is het boek ook te koop in de lokale boekwinkels en racespeciaalzaken in de regio.

Schrijf een reactie