BCN10jaar
Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Renners COERS beklimmen 100 cols in 14 dagen voor AED’s

Vier renners van COERS Cycling Club hebben in de afgelopen twee weken een onmogelijke prestatie neergezet binnen de amateurwielersport. Rudy Laros, Thijs van Tongeren, Ralph Cullen en Christian van Doorn beklommen 100 Cols in 14 dagen tijd en legden daarbij een afstand van zo’n 3.000 kilometer af. Doel van het avontuur is om geld in te zamelen voor de aanschaf van 10 AED’s en meer bewustzijn te creëren voor hartziekten.

De vier renners keren vandaag terug uit Frankrijk, na een loodzwaar avontuur waarin nauwelijks ruimte was voor enige rust.

Van de Vogezen tot Pyreneeën en de Franse Alpen
Zondag 5 juni vertrokken de vier renners, Rudy Laros, Thijs van Tongeren, Ralph Cullen en Christian van Doorn, vanuit Rossum met 3 campers, een bepakte aanhangwagen en 8-koppige supportcrew. De eerste dag startten zij in Saverne. Vanuit de Vogezen ging de tocht via het Centraal Massief naar de Pyreneeën, waar in drie dagen ruim 20 loodzware Pyreneeën cols werden beklommen, met onder meer de Col du Tourmalet, de Col de Peyresourde en de Port de Balès. Daarbij werden zij geteisterd door de hitte.

De oven van Frankrijk
De bakoven van Frankrijk deed haar naam eer aan. Met temperaturen van boven de 40 graden werden de cols in de Cervennen beklommen. Ook de mytische Mont Ventoux in de Provence werd bekommen. Hierna volgden de Alpen, waar donderdag 16 juni de koninginnenetappe werd afgelegd. In 215 kilometer werden de Col de Bonette, Col du Vars, Col d’Izoard en de Col du Galibier bedwongen.

Deze etappe werd voor Rudy nog zwaarder door een schuiver in de afdaling van de Izoard. Gelukkig viel de schade van de valpartij mee, en kon hij op wilskracht van start gaan de volgende dag, met de zware Col de Iseran en Roseland. De laatste 2 dagen is een eindsprint ingezet met een zware en laatste etappe door de Alpen en Jura, en met een laatste etappe door de Vogezen eindigde de teller op precies 100 cols!

Once in a lifetime
Een jaar geleden borrelde het idee om deze “once in a lifetime”-rit op te zetten. Een persoonlijke uitdaging, maar ook een team effort. Coers Cycling Club omvat een xxx aantal leden, waaronder ook de leden van de gelieerde wielercommunity Cycloteam. Oprichter Christian van Doorn wist samen met Rudy, Thijs en Ralph een team te vormen en er volgde een half jaar van gedegen voorbereiding. Ritten van 400-500 kilometer werden eerder regel dan uitzondering en moesten hen in de vorm krijgen die nodig was voor “het echte werk”: de 100 cols.

AED’s, het verschil in overleven
Het goede doel dat gekoppeld is aan dit avontuur, de aanschaf van AED’s om levens te kunnen redden in geval van hartfalen, is niet geheel zonder reden gekozen. Vorig jaar overleed een lid te jong aan een acute hartstilstand. Dit was aanleiding om te kijken wat een omgeving kan doen in geval van hartfalen om een leven te kunnen redden. De aanwezigheid van een AED kan hierin het verschil maken.

Het avontuur is terug te lezen via: 

Instagram: https://www.instagram.com/coerscyclingclub/

Facebook: https://www.facebook.com/coerscyclingclub/

Website: https://100cols.cc

Alle verreden etappes via: https://www.strava.com/athletes/3513248?num_entries=0

Alle donaties: https://100cols.cc/donations/

Doneren is mogelijk middels: https://coers.cc/100cols-donatie/

Schrijf een reactie