Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Wordt de zeventigste Acht van Bladel ook de laatste?

Marinus Romeijnsen. Dat was in 1948 de eerste winnaar van de Acht van Bladel. In de krant werd er toen al geschreven over het bijzondere karakter van de wedstrijd: lange omlopen in plaats van steeds maar hetzelfde rondje om de kerk. Die lange omlopen zijn steeds het kenmerk gebleven van de Acht, die dit jaar zijn zeventigste editie beleeft en die in die zeven decennia uitgroeide van een eendaagse klassieker naar een driedaagse met een internationaal deelnemersveld.

Een van de topwedstrijden op de kalender voor junioren, waar elke renner wil vlammen. Wil winnen, want dan komt je naam op een indrukwekkende lijst. Leo van Vliet, Jos Lammertink, Johan Lammerts, Gert Jakobs, Richard Groenendaal en niet te vergeten Mathieu van der Poel, allemaal wonnen zij ooit de Acht van Bladel.

Des te jammer is het dat deze zeventigste editie misschien wel de laatste wordt.
Nee, dat ligt niet aan de renners. Die staan nog steeds te trappelen om naar Bladel te komen. Dat ligt ook niet aan de organisatie. Hoewel de heren en dames al wat ouder worden, blaken ze nog van de energie. Sponsors zijn ook niet de reden. Weliswaar steeds moeilijker te vinden, maar elk jaar weer worden de benodigde 35.000 euro bij elkaar gescharreld.

Het ligt ook niet aan de vrijwilligers. Ook steeds moeilijker te vinden, maar er zijn er nog genoeg.
Nee, de reden ligt in een partij, die al die zeventig jaar acte de présence gaf. Een partij, die er als vanzelfsprekend altijd bij was. Een onmisbare partij ook, veiligheid staat immers voorop.

We hebben het over de politie, de motards die de renners ieder jaar veilig over de Brabantse dreven loodsen. Die het verkeer even stilleggen als het peloton passeert, die automobilisten naar de berm dirigeren, motorrijders en bromfietsers even laat stoppen. Die politie gaat haar prioriteiten verleggen en heeft aangekondigd dit jaar al minder en volgend jaar helemaal geen wielerwedstrijden meer te begeleiden voor de jongere categorieën. Dat betekent dat de Acht terug moet naar het spreekwoordelijke rondje om de kerk. En daarmee verliest de wedstrijd zijn kenmerkende aantrekkingskracht.

De organisatie in Bladel, Stichting wielerevenementen Het Snelle Wiel, hoopt nog op een verandering van standpunt of op hulp uit onverwachte hoek zo niet, dan wordt dit de laatste Acht. Het besluit van de politie legt daarom een grijs randje om de 70ste editie van de Acht. De derde etappe is teruggebracht naar een veredeld criterium, omdat de politie dit jaar al behoorlijk sneed in de begeleiding. Daar staat echter wel tegenover dat de tweede etappe een noviteit bevat. De start is niet in Bladel, maar in Lierop. Zustervereniging Solo tekent voor de organisatie daar. De tweede etappe zorgt voor een aangename afwisseling: andere wegen, andere knooppunten, andere scherprechters. Het deelnemersveld is zoals gebruikelijk weer om van te smullen. Teams uit België, Engeland, Duitsland en Frankrijk zorgen voor de internationale inbreng. In de Nederlandse ploegen treffen we namen aan als Hidde Veenendaal, Olav Kooij, Lars Homann, Ian Spenkelink en de Britse wereldkampioen veldrijden Ben Tulett die vorig jaar de tijdrit won.

De Acht van Bladel begint op vrijdag 28 juni met een etappe over 109 kilometer. Op zaterdag volgt de tweede etappe vanuit Lierop (124 km), op zondagochtend de derde etappe over 91 km op een afgesloten parcours en in de middag de afsluitende tijdrit over 8,9 km. Zoals altijd zal de winnaar van goeden huize moeten komen. Hopelijk wordt het niet de laatste winnaar.
Verder informatie is terug te vinden op: www.achtvanbladel.nl

Schrijf een reactie