Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

‘Aanval Froome op Finestre meest populair’

Chris Froome’s solo van meer dan tachtig kilometer over de Colle delle Finestre (Giro d’Italia 2018) is door de gebruikers van de myCols app gekozen als de meest heroïsche bergetappe van het afgelopen decennium. Via de app, social media en een speciale enquête via de nieuwsbrief konden zij kiezen tussen tien roemruchte bergetappes. De 19e Giro-rit van 2018, waar Froome onverwacht de ‘maglia rosa’ veroverde, was veruit het meest populair bij de myCols app-gebruikers.

Na de Finestre-rit 2018 kregen de sanitaire stop van Tom Dumoulin net voor de Umbrail Pass in de Giro d’Italia 2017 en de ‘Run, Froomey Run!’ aankomst op de Mont Ventoux in de Tour de France 2016 de meeste stemmen.

Froome kijkt met veel genoegen terug op zijn succes dat begon op de Colle delle Finestre. ,,Deze overwinning is voor mij uniek. Nooit eerder ben ik zo ver van de finish in de aanval gegaan. Het is een raid die je zelden meer ziet in het moderne wielrennen. Het is al een paar decennia geleden dat we iemand op deze wijze een grote ronde zagen winnen”, vertelde Froome in een video van zijn team.

Door zijn valpartij in Jeruzalem bij de start van die Giro lag Froome 3’22 minuten achter op leider Simon Yates voor de start van de 19e etappe. Froome: ,,Ik wist dat er iets heel geks voor nodig was om de race op zijn kop te zetten. Het zou een absurde aanval moeten zijn, bijna een zelfmoordbeweging, het moest alles of niets worden. Het idee om 80 kilometer alleen te gaan was een beslissing die ik in de ochtend voor de wedstrijd nam.”

“Het zou een van de grootste dagen op de fiets worden in termen van energie-verbruik, dus ik moest goed nadenken over hoeveel ‘brandstof’ ik nodig had voor de start en in de wedstrijd. In principe werd het een heel lange tijdrit. Natuurlijk kende ik twijfels. Het was een onderneming die helemaal fout kon gaan. Als het niet lukt, dan verlies je alles. Maar aan de andere kant dacht ik: Ik voel me goed. Ik ga het gewoon proberen.”

“Aan de voet van de Finestre heb ik mijn ploegmaten gevraagd om het tempo op te schroeven en de wedstrijd hard te maken. Simon Yates werd gedropt. Tom Dumoulin verloor diverse teamgenoten. Pas op de klim had ik het gevoel dat ik mijn missie daadwerkelijk ging ondernemen. Dit is het moment. Het is nu of nooit!”

“Het was een geweldig gevoel om te zien dat Dumoulin en de andere klassementsrenners niet meer in mijn wiel zaten en dat ik aan mijn tachtig kilometer lange tijdrit begon.”

“Ik kan niet zeggen dat ik risico’s nam in de afdalingen, maar ik ging natuurlijk wel zo snel als ik kon. Het was gewoon een geweldig gevoel om in de afdalingen voluit te gaan en in het dal te horen dat mijn voorsprong nog eens 30 à 40 seconden gegroeid was. Dat was bijna gratis tijdwinst, want ik hoefde bergaf niet echt veel te trappen. Het gaat meer om de techniek en de lijnen die je neemt.”

“Terwijl de race doorging en mijn voorsprong groeide van 1 minuut, naar 2 minuten en zelfs 3 minuten werd mijn zelfvertrouwen groter. Door mijn hoofd spookte: “Wow, de roze trui komt nu in mijn bereik. Dat gaf me nog meer moraal om ervoor te vechten. En dat was een ongelooflijk gevoel.”

Chris Froome won de 19e etappe en legde hiermee de basis voor de eindzege in de 101e Giro d’Italia.

Bekijk de video van deze heroïsche etappe:
https://www.youtube.com/watch?v=mccKzTdfXts

Schrijf een reactie