BCN10jaar
Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Omloop van Valkenswaard zet in op extra veiligheid

Veiligheid stond bij de De Bruyn Metaal Omloop van Valkenswaard altijd al hoog in het vaandel, maar door een samenwerking aan te gaan met het Belgische bedrijf Boplan gaat de organisatie daarin dit jaar nog een stapje verder.

Zo zal er gebruik worden gemaakt van schokbestendige kunststof racebarriers in finishstraat De Vest en van veiligheidstotems op gevaarlijke plekken. In de Vlaamse voorjaarsklassiekers (Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en E3 Saxo Bank Classic) waren deze producten voor het eerst te zien. De Omloop van Valkenswaard beleeft de Nederlandse primeur.

De racebarriers in de finishstraat zijn zo’n dertig centimeter hoger dan de gebruikelijke dranghekken en hebben een hellingsgraad van 70%. Toeschouwers die met hun smartphones selfies van de renners willen maken, kunnen daardoor nooit tot aan de coureurs komen.

De kunststof totems van de firma Boplan zijn 2,40 meter hoog en hebben een opvallende gele kleur, een pulserend licht aan de top en geven een auditief waarschuwingssignaal. Zo worden de renners al op afstand gewezen op potentiële gevaren op het parcours, zoals middengeleiders, wegversmallingen en verkeersborden. Bovendien geven grote zwarte pijlen aan langs welke kant de hindernis moet worden gepasseerd. Mocht er desondanks een aanrijding plaatsvinden, dan wordt het risico op lichamelijk letsel drastisch beperkt door het kunststofmateriaal waarvan de totem is gemaakt. ‘Garanderen dat een koers zonder incidenten verloopt, is jammer genoeg niet mogelijk’, aldus Xavier Ramon, CEO van Boplan, ‘maar de kans erop wordt door deze toepassingen aanzienlijk verkleind.

Schrijf een reactie