Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

‘Stelvio meest populaire klim in 2019’

De Passo dello Stelvio is in 2019 de meest populaire cycling climb in de app van myCols. De Italiaanse klim is het vaakst opgezocht in de populaire app met ruim 5000 ‘cols’ die zich helemaal op de wielerklimmen richt.

De Stelvio is een pass in de Italiaanse alpen die vooral dankzij de Giro d’Italia bekend is. De klim vanuit Prato kent liefst 48 haarspeldbochten die vanaf de top goed zichtbaar zijn.

In de Giro d’Italia is de Stelvio (tot en met de editie van 2017) elf keer beklommen; de eerste keer was in 1953. Viermaal lag de aankomst van een Giro-etappe op de berg. De Stelvio wordt lang niet ieder jaar in het parcours opgenomen, aangezien de pas in het voorjaar nog gesloten kan zijn vanwege sneeuwval. In 1988 en in 2013 maakte de Stelvio aanvankelijk deel uit van het Giro-parcours, maar werd vanwege slecht weer en sneeuwval uiteindelijk alsnog geschrapt.

In de top-tien van de meest populaire klimmen staan op de plaatsen twee en drie de roemruchte ‘cols’ uit de Tour de France Mont Ventoux en l’Alpe d’Huez. Aangezien 40% van de gebruikers van myCols uit Nederland komt is het niet verwonderlijk dat de Cauberg en Keutenberg, beiden bekend uit de Amstel Gold Race, op plek 6 en 9 staan.

Opvallend was overigens dat in oktober de Col de la Loze hoog scoorde in de lijst. De Tour de France maakte in die maand bekend dat de nieuwe klim in de Franse Alpen een cruciale rol speelt in de editie van de Tour van 2020 met een aankomst bergop. (Foto + Bron myCols)

myCols meest populaire beklimmingen in 2019
1 Passo dello Stelvio
2 Mont Ventoux
3 Alpe d’Huez
4 Mortirolo
5 Col du Galibier
6 Cauberg
7 Col du Grand Ballon
8 Col du Tourmalet
9 Keutenberg
10 Col de la Madeleine

Schrijf een reactie