Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Baantopper Philip Heijnen klaar voor volgende stap

Naast alle Nederlandse Tourrenners reden afgelopen maandag in het criterium Daags na de Tour in Boxmeer ook vier jonge talenten uit de regio Land van Cuijk mee. Deze vier zijn Philip Heijnen en Guus van Schipstal uit Wanroij, Jody Jochems uit Sint Anthonis en Daniël van Tetering uit Cuijk. Heijnen (22) kroonde zich onlangs in Portugal samen met Yanne Doornbos tot Europees kampioen koppelkoers op de baan bij de beloften (U23). Dit nadat hij in april van dit jaar bij een zware val nog enkele rugwervels had gebroken. Hij hoopt volgend seizoen op de weg de stap te kunnen maken naar een continental team.

Heijnen vindt het een mooie erkenning dat hij door de organisatie van Daags na de Tour werd benaderd om mee te rijden in Daags na de Tour. “Op de baan heb ik al wel vaker tegen bekende professionals gereden, zoals Mark Cavendish, Elia Viviani, Iljo Keisse en Michael Morkov. Maar het blijft bijzonder om ook op de weg met renners als Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Bauke Mollema te mogen rijden”, vertelt de talentvolle renner uit Wanroij. “Dat zijn toch renners waar ik vroeger als klein jochie tegen op keek en die er met hun prestatie mede voor hebben gezorgd dat ik ook aan wielrennen ben gaan doen.”

EK koppelkoers
Als één van de weinige Brabantse renners richt Philip Heijnen zich voornamelijk op het baanwielrennen. “Bij de jeugd werd mij verteld dat ik ook eens een keertje op de baan moest gaan rijden. Toen ik dat eenmaal had gedaan, ben ik het blijven doen”, glimlacht Heijnen. “De hoge snelheden spreken mij aan, maar in de wedstrijden gebeurt ook altijd ontzettend veel om je heen. Dat spreekt mij ontzettend aan.” Op de baan behoort Heijnen tot de top van Nederland. Zo werd hij al enkele keren Nederlands kampioen achter de derny’s en wist hij ook internationaal al meerdere medailles te veroveren. Onlangs won hij in Portugal samen met Yanne Dorenbos goud op de koppelkoers bij het EK voor beloften. Daarnaast pakte hij brons op het omnium en werd hij vierde op de afvalkoers.

Zware val
Die prestaties zijn helemaal bijzonder, omdat Heijnen in april bij een zware valpartij op de wielerbaan in Gent vier rugwervels brak. “Daar moest ik natuurlijk eerst van herstellen. Zowel fysiek als mentaal was dat een zware periode, waarin ik veel pijn heb geleden. Vanaf eind mei mocht ik weer gaan fietsen. Mijn doel was vervolgens om het EK in Portugal te halen. Maar ik had nooit durven dromen dat ik daar alweer zou kunnen strijden om de medailles. Het is enorm gaaf om dan samen met Yanne op overtuigende wijze goud te winnen op de koppelkoers.”

Verder ontwikkelen
De komende jaren hoopt Heijnen de overstap te kunnen maken naar een continental team op de weg. “Ik rijd op dit moment voor het clubteam van Willebrord Wil Vooruit, maar wil graag proberen om een stap hogerop te zetten. Ik denk dat ik met twee EK-medailles op de baan een mooie visitekaartje heb afgegeven. Hopelijk is er een ploegleider van een continental team die mij een kans wil geven om mij als renner verder te kunnen ontwikkelen.”

Schrijf een reactie