Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

‘Ik reed altijd graag in Gerwen’

De 54e editie van de Grote Ronde van Gerwen kan dit jaar op Tweede Paasdag helaas niet doorgaan. Ter gelegenheid van de 50e editie werd in 2016 een jubileumboek uitgegeven met honderden foto’s van Persbureau van Eindhoven, Theo van Sambeek en Gerard Wolfs en verhalen van Cees van Keulen en Gerben van den Broek. Deze wedstrijdloze periode is een mooi moment om een aantal verhalen uit dit boek opnieuw te publiceren.

Deze keer het interview met John van den Akker, die in 1991 wist te zegevieren in Gerwen.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Ronde van Gerwen werd in 1991 ook een profcriterium in Gerwen verreden. PDM-renner John van den Akker uit Veldhoven ging er destijds met de zege vandoor. Hij versloeg zijn medevluchter Eddy Bouwmans in de sprint. Jean-Paul van Poppel won daarachter de sprint om de derde plaats. Tegenwoordig is John van den Akker nog altijd actief in de wielerwereld als wielermakelaar bij Cycling Service.

Ondanks dat hij al een tijdje gestopt is met wielrennen oogt Van den Akker nog immer fit. De renner uit Veldhoven begon als tweedejaars nieuweling met wielrennen en reed als amateur tussen 1985 en 1987 voor de Jo van Aarle ploeg. Hij debuteerde in 1988 als prof bij de Belgische Roland-Colnago ploeg en reed vervolgens vier seizoenen voor PDM. In 1993 stapte hij over naar het Italiaanse ZG Mobili en eindigde hij als 80e in de Tour de France.

Vrij spel
“Als amateur wist ik me in een paar seizoenen dusdanig goed te ontwikkelen, waarna ik een profcontract kon tekenen bij Roland. Ook die overstap verliep goed en een jaar later kon ik al terecht bij PDM. Dat was één van de beste ploegen ter wereld”, vertelt Van den Akker. “ In totaal heb ik tien seizoenen bij de beroepsrenners gereden. Vervolgens heb ik nog enkele seizoenen als amateur bij De Jonge Renner in de topcompetitie gekoerst. In 1999 vond ik het mooi geweest en ben ik gestopt.”

In 1998 wist Van den Akker nog een keer op het podium te eindigen in Gerwen. Dit keer finishte hij als tweede achter Jürgen van Pelt. “Ik ging toen vol voor de winst, maar sneed de laatste bocht verkeerd aan. Daardoor kwam ik bijna ten val en was ik direct kansloos in de sprint met Jürgen”, herinnert hij zich. “Ik reed altijd graag in Gerwen. De ronde staat bij de meeste renners bekend als de klassieker onder de criteriums. Het is ook echt een mooie ronde voor renners die gewend zijn om klassiekers te rijden. De wind heeft achter op het parcours vrij spel en daardoor komen de sterkste renners vanzelf voorin te zitten.”

Professioneler
Na zijn carrière bleef de oud-renner betrokken bij de wielersport. “Eerst ben ik enkele jaren vertegenwoordiger geweest bij MGI Fietsen en in 2002 ben ik gaan werken als wielermakelaar bij Cycling Service.” Dit bedrijf regelt in overleg met organisatoren en teams voor een groot aantal criteriums, klassiekers en meerdaagse wedstrijden in binnen- en buitenland het deelnemersveld. “Mijn achtergrond als beroepsrenner is in deze baan een groot voordeel, omdat ik zowel de renners als de ploegleiders ken en weet waar zij allemaal mee te maken hebben.”

Van den Akker geeft aan dat de wielerwereld in de afgelopen decennia een stuk professioneler en zakelijker is geworden. “Het niveau is in de breedte hoger geworden en ook de druk voor de toppers om te presteren in de belangrijke koersen is groter geworden. Daar komt ook nog de stress van valpartijen en de grote media-aandacht bij. Renners zitten daarom niet altijd te springen om van start te gaan in de profcriteriums na de Tour. Daarnaast geven ook niet alle ploegen toestemming aan hun renners om de criteriums te gaan rijden, omdat zij de arbeid-rust verhouding van de renners in de gaten moeten houden. Dat maakt mijn werk als rennersmakelaar wel lastiger, maar desondanks vind ik het nog altijd geweldig mooi om te doen.”

De oud-winnaar hoopt dat de Ronde van Gerwen nog vele jaren op de wielerkalender blijft staan. “Ik vind het knap dat de organisatie elk jaar meerdere categorieën van start laat gaan in Gerwen. Daarmee houden ze een traditie in stand, want deze wedstrijd leeft ook nu nog bij de renners. De Tweede Paasdag is bovendien een ijzersterke datum om een koers te organiseren. Op naar het 75-jarige jubileum van de Grote Ronde van Gerwen.”

Schrijf een reactie