BCN10jaar
Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Maik van der Heijden zegt sport vaarwel, maar gunt zijn zus de wereldtop

Opa Rien, vader Marcel en moeder Annemieke reden vroeger zelf wielerwedstrijden, net als zijn meeste ooms en tantes. Broer Björn en zusje Inge werden eveneens besmet met het wielervirus. Maar Maik van der Heijden (23) uit Schaijk houdt het na zestien jaar koers voor gezien. “Ik werkte hard voor mijn sport, maar zag dat niet terug in mijn resultaten.”

Dat was het dan. Met een 21e plaats in de Sluitingscross in het Belgische Oostmalle kwam er afgelopen zondag een einde aan de topsportcarrière van veldrijder Maik van der Heijden. Dat hij op 7-jarige leeftijd bij Wielervereniging Uden ging fietsen, was geen verrassing. Bijna de hele familie van vaders kant en moeders kant is actief geweest in de wielersport. Broer Björn stopte enkele jaren geleden, maar zusje Inge draait al een aantal jaren mee aan de wereldtop bij de vrouwen en veroverde twee seizoenen geleden de wereldtitel bij de beloften vrouwen. Dit jaar eindigde zij op een vierde plek bij het WK voor beloften in Oostende. “Zij krijgt in de media veel meer aandacht dan ik en dat verdient zij ook”, zegt Maik. “Dat vind ik mooi voor haar. Ik leef ook mee als zij moet fietsen. Afgelopen winter heb ik veel van haar wedstrijden gevolgd via een livestream op mijn telefoon, terwijl ik daarna zelf nog moest koersen.”

Gevoel
Zelf streed Maik bij de beloften vaak mee voor de overwinning. Hij werd enkele jaren geleden tweede bij het Nederlands kampioenschap voor beloften in Sint Michielsgestel en won in zijn laatste seizoen onder andere de Belgische top veldritten in Geraardsbergen en Oostmalle en pakte een tweede plek in de wereldbeker veldrit in Heusden-Zolder. Maar de afgelopen twee seizoenen bij de elite-renners werden de goede uitslagen in grote wedstrijden steeds zeldzamer. Waarom wilde het bij de elite niet zo vlotten? “Die vraag stel ik mijzelf ook wel eens. Bij de beloften had ik dagen dat het voelde alsof het vanzelf ging. Dat gevoel heb ik bij de elite helaas nooit gehad. Na vorig seizoen heb ik gezegd dat ik nog één jaar alles opzij wilde zetten voor het veldrijden om aansluiting te vinden bij de toppers. Na een goede voorbereiding in de zomermaanden had ik écht het gevoel dat dit zou gaan lukken. Maar in de afgelopen maanden verliepen de meeste wedstrijden voor mij teleurstellend. Terwijl ik hard trainde en er veel energie in stopte, zag ik dat in mijn uitslagen niet terugkomen. Mijn beste prestatie was een twintigste plek bij het EK Veldrijden in Rosmalen. Daarom heb ik er ook vrede mee om nu te stoppen.” Hij praat met ontzag over de prestaties van wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Die twee steken in het veldrijden met kop en schouders boven de rest uit. Bij de wereldbeker veldrit in Hulst, die begin januari werd verreden, wisten slechts twintig renners in dezelfde ronde te blijven als winnaar Van der Poel. Het was ongelofelijk hoe snelhij daar over het parcours raasde. Ik verwacht dat Van der Poel en Van Aert de komende jaren de dienst blijven uitmaken in het veldrijden.”

Regelmatig kijken
Van der Heijden, die de afgelopen seizoenen uitkwam voor het Parkhotel Valkenburg-ZZPR.nl-Orange Babies van teammanager Frank Groenendaal, ziet het niet zitten om nog wat jaren op een lager niveau te gaan fietsen. “Ook dan moet je nog veel trainen om mee te kunnen doen voor de prijzen. Die tijd heb ik er niet meer voor over. Ik kijk met veel plezier terug op de afgelopen jaren. Ik heb veel vrienden gemaakt in het wielrennen en mooie avonturen beleefd met hen. Bovendien zal ik toch nog wel regelmatig gaan kijken naar veldritten. Ik ga volgende winter sowieso mee naar de wedstrijden van mijn zus Inge, om haar te ondersteunen. Verder lijkt het mij mooi om betrokken te blijven bij het team van Parkhotel Valkenburg-ZZPR.nl-Orange Babies, waar ik in totaal zes seizoenen voor heb gereden. Ik zou het leuk vinden om mijn ervaring te delen met de andere renners van het team. Maar daar heb ik nog niet over gesproken met teammanager Frank Groenendaal.”

Schrijf een reactie