Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Thom van Herwaarden heeft zin in Parijs-Roubaix

Tijdens de wielerklassieker Parijs-Roubaix komen op zaterdag en zondag niet alleen de elite-vrouwen en elite-mannen in actie. Op zondag rijden ook de junioren, de talenten van de toekomst, hun Hel van het Noorden. De 16-jarige Thom van Herwaarden uit Rossum maakt in deze wedstrijd zijn debuut voor de Nederlandse juniorenselectie.

Een kijkje op de erelijst van de junioren editie van Parijs-Roubaix leert dat er in het verleden al tal van grote namen deze koers hebben gewonnen. Geraint Thomas (2004), Jasper Stuyven (2010), Florian Sénéchal (2011), Mads Pedersen (2013), Bram Welten (2015) en Tom Pidcock (2017) gingen als junior allemaal zegevierend over de meet op de wielerbaan van Roubaix. Thom van Herwaarden, die lid is van Wielervereniging Schijndel, wil graag in hun voetsporen treden maar tempert al te hoge verwachtingen. “Ik hoop dat ik zo lang mogelijk voorin kan meedraaien, maar vind het vooral een mooie ervaring dat ik deze wedstrijd mag gaan rijden’, vertelt Van Herwaarden bescheiden.

Enkele weken geleden ging Van Herwaarden met elf andere Nederlandse junioren de kasseistroken in Noord-Frankrijk alvast verkennen. Daarbij reed hij dusdanig makkelijk over de kasseien dat bondscoach Adriaan Helmantel besloot om hem op te nemen in de selectie voor de Hel van het Noorden. Samen met David Haverdings, Menno Huising, Sjors Lugthart, Raphael Mouton en Julian Vergouw mag hij de Nederlandse eer gaan hoog houden. “Tijdens de verkenning ging het erg lekker. Hopelijk gaat het komende zondag weer zo goed”, blikt hij alvast vooruit. De jonge coureur uit Rossum wist dit seizoen al een vierde plek te bemachtigen in de Omloop van Noord-West Overijssel en behaalde ook enkele ereplaatsen in criteriums.

Van Herwaarden maakt ook deel uit van het ontwikkelingsprogramma CyclingClass, dat is opgezet door de wielerbond KNWU, NOC*NSF en Team Jumbo-Visma. Dit programma is erop gericht om jonge renners optimaal te begeleiden en hun talent verder te ontwikkelen. “Vorig jaar heb ik meegedaan aan een aantal testdagen en hebben ze mij vanuit CyclingClass geselecteerd. Inmiddels word ik persoonlijk begeleid door Marco van Bon. Ik leer enorm veel van hem. Het gaat er allemaal wat professioneler aan toe op het gebied van begeleiding in training en voeding en dat bevalt mij prima.”

Naast het fietsen gaat Van Herwaarden één dag in de week naar school en werkt hij de rest van de week in het fruitteeltbedrijf van zijn ouders. “Ik hoop zover mogelijk te komen in het fietsen en liefst ook prof te worden. Maar ik vind het ook prima om verder te gaan in het fruitteeltbedrijf van mijn familie. Want dat vind ik mooi om te doen.” Maar eerst kijkt hij vol verwachting uit naar zijn eerste deelname aan Parijs-Roubaix. “Zoals het er nu naar uitziet blijft het droog weer. Dat ligt mij denk ik beter dan de natte kasseien. Verder ga ik proberen om in het begin van de wedstrijd niet teveel met mijn krachten te smijten. Vaak vind ik het moeilijk om mezelf rustig te houden en ga ik het liefst al vroeg in de wedstrijd in de aanval. Komende zondag ga ik vooral proberen om zo lang mogelijk voorin te koersen en proberen om zo kort mogelijk te finishen.”

Foto: Thom van Herwaarden in actie bij de Omloop van Schijndel/GP Jozon. (foto Willy Lathouwers)

Schrijf een reactie