Brabant Cycling Lees al het laatste Brabantse wielernieuws op Brabant Cycling,
sport onderdeel van Ons Brabant Fietst
Interviews Nieuws

Van voetbalveld naar succes op de veldritfiets

Enkele weken geleden scoorde Fem van Empel nog doelpunten voor RKSV Nuenen in de hoofdklasse van het vrouwenvoetbal. Vorige week won zij de veldrit voor vrouwen in Valkenswaard en gisteren eindigde zij als vijfde in de GP Destil in Moergestel.

De 17-jarige Fem van Empel uit Sint-Michielsgestel lijkt de overgang van het voetbalveld naar de veldritfiets ogenschijnlijk moeiteloos te verteren. In de veldrit van Moergestel moest ze vanaf de vierde startrij vertrekken. Toch kwam ze in de tweede ronde al bij de eerste vijf rensters in de wedstrijd door. Na een sterk gereden wedstrijd sprintte zij uiteindelijk naar een vijfde plek in de gecombineerde wedstrijd en eindigde zij als derde bij de junior-vrouwen, achter Europees kampioene Puck Pieters en Leonie Bentveld.

Na de wedstrijd trekt ze snel een dikke jas en lange broek aan. Daarna vertelt ze haar verhaal. “Voor de start had ik best zware benen, maar gelukkig draaide het in de wedstrijd wel lekker”, aldus Van Empel met een brede glimlach op haar gezicht. Een kleine drie weken geleden besloot ze om te stoppen met voetballen en zich helemaal op het wielrennen te gaan richten. “In mijn afscheidswedstrijd heb ik nog twee doelpunten gescoord. Afgelopen seizoen zijn we met RKSV Nuenen gepromoveerd van de eerste klasse naar de hoofdklasse, maar toch miste ik de afgelopen maanden een beetje de uitdaging in het voetbal. Afgelopen zomer had ik al wat mountainbike wedstrijden gereden en werd ik in Limburg vrij onverwachts al derde op het NK voor junior-vrouwen. Daarom leek het mij ook wel leuk om te gaan veldrijden. Ik had alleen niet verwacht dat het meteen al zo goed zou gaan.”

De jonge renster combineert het fietsen met haar studie marketing & communicatie aan de Young Talent Academy in Nijmegen. Daarnaast loopt zij momenteel drie dagen in de week stage bij CycleXperience, de wielerzaak van voormalig wereldkampioene veldrijden Daphny van den Brand en haar man Johan van de Ven. “Van hen krijg ik gelukkig alle medewerking om te gaan trainen. Verder geven mij in de pauze ook regelmatig nuttige tips, die ik tijdens de wedstrijden ook weer kan gebruiken.”

De goede resultaten van de jonge Van Empel zijn in de veldrit wereld niet onopgemerkt gebleven. “Toen ik bekendmaakte dat ik ging stoppen met voetbal, ben ik direct benaderd door het Olympia MTB Team of ik volgend jaar niet bij hen in de ploeg wilde komen rijden. Daarnaast ben ik afgelopen week gebeld door bondscoach Gerben de Knegt”, zegt ze stralend. “In de komende weken ga ik ook een paar internationale veldritten in België rijden. Ik zou het geweldig vinden om over een paar maanden het WK voor junior-vrouwen in Zwitserland te mogen rijden, maar misschien komt dat nog net iets te vroeg. Ik kijk wel hoe het allemaal gaat lopen.”

Schrijf een reactie