BCN10jaar
Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Elise Uijen verbaast zichzelf met EK-titel tijdrijden

De 17-jarige Elise Uijen uit Herpen verraste eind augustus vriend en vijand door bij het EK wielrennen in het Franse Plouay de Europese titel tijdrijden voor junior-vrouwen te veroveren. “Het moet nog steeds tot mij doordringen dat ik dit voor elkaar heb gekregen”, vertelt de renster die lid is van Wielervereniging Schijndel.

Het EK in Plouay is één van de weinige internationale wedstrijden voor junior-vrouwen die dit jaar wel door kon gaan. “Begin maart heb ik één wedstrijd in België gereden. Daarna werden alle koersen afgelast door Corona. Natuurlijk vond ik dat jammer, maar ik heb mij daar vrij snel overheen gezet en ben gewoon voor mezelf blijven trainen. Na een paar maanden begonnen de clubtrainingen bij Wielervereniging Schijndel weer en later gingen we ook op trainingskamp met de nationale selectie. Zo heb ik mijn conditie steeds verder aangescherpt”, blikt Elise Uijen terug op de afgelopen maanden. “Op 11 augustus werd in Amsterdam een kwalificatie tijdrit voor het EK gehouden. Die wist ik te winnen. Vervolgens kreeg ik twee dagen later te horen dat ik was geselecteerd.”

Bij de kwalificatiewedstrijd wist Uijen de regerend Europees tijdritkampioene Shirin van Anrooij ruim een halve minuut voor te blijven. Toch vertrok ze onbevangen naar het EK in Frankrijk. “Ik was al enorm blij dat ik mee mocht. Maar ik voelde mij goed en wist dat ik in orde was. Dit seizoen zijn er amper wedstrijden verreden, dus het was afwachten hoe sterk de concurrentie was.” Bij het EK tijdrijden toonde Uijen zich veruit de snelste. Na 26 kilometer bleek ze ruim een minuut dan de Franse Maera Squiban en de Italiaanse Carlotta Cipressa, waarna ze op het podium de Europese trui en bijbehorende medaille in ontvangst mocht nemen en het Wilhelmus voor haar werd gespeeld. “Bij terugkomst in het hotel begon de hele Nederlandse ploeg voor mij te klappen. Inclusief de profs met Mathieu van der Poel. Dat vond ik wel bijzonder, want normaal gesproken applaudisseer ik voor hem als hij wordt gehuldigd na een overwinning.”

Na de tijdrit nam de 6 VWO-leerling enkele dagen later deel aan de wegwedstrijd. “Ik merkte wel dat veel rensters mij extra in de gaten hielden, na mijn sterke tijdrit. Het parcours was niet selectief genoeg, waardoor ontsnappen bijna niet mogelijk was. Uiteindelijk werd het een massasprint en finishte ik als negende.”

Eerder deze week maakte de internationale wielerbond UCI bekend dat er dit jaar geen WK voor junioren wordt verreden op de weg. In het Italiaanse Imola komen eind september alleen de elite-mannen en elite-vrouwen in actie op de tijdrit en wegwedstrijd. Daarmee is ook de kans op een eventuele regenboogtrui voor dit seizoen verkeken voor Uijen. “Jammer, maar het is niet anders. Ik ben wel blij dat er nu eindelijk duidelijkheid is voor iedereen”, vindt Uijen. “Op 13 september wordt in Chaam wel nog het NK tijdrijden voor nieuwelingen en junioren verreden. Ik ga mijn best doen om daar ook goed voor de dag te komen. Maar deze Europese titel heb ik in ieder geval vast binnen.”

Schrijf een reactie