Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Fem van Empel naar Team Jumbo-Visma  

Team Jumbo-Visma Women wordt in 2023 uitgebreid met een zestal rensters en één van hen is Fem van Empel. Met de komst van deze twintigjarige Brabantse haalt de ploeg een nieuw multitalent in huis.

Van Empel werd in 2021 namelijk wereldkampioen veldrijden bij de beloften en is in diezelfde categorie regerend Nederlands kampioen veldrijden én mountainbiken. Binnen Team Jumbo-Visma gaat ze zich ook ontwikkelen als wegrenster.

Van Empel tekent een contract voor twee jaar. Ze start het crossseizoen komend weekend nog in de kleuren van haar huidige ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal, maar fietst vanaf 1 januari in het geel en zwart.

“Ik ben heel blij met deze stap”, aldus een enthousiaste Van Empel. “Het voelt als een beloning voor mijn harde werk in de afgelopen jaren. Toetreden tot een World Tour-ploeg is het hoogst haalbare voor een renner en die kans wordt me nu geboden. Ik heb er veel vertrouwen in dat ik hier de juiste begeleiding krijg om me verder te ontwikkelen. Niet alleen op het gebied van training en materiaal, maar ook als het gaat om voeding bijvoorbeeld. Ik vind dat heel belangrijk. Nu zoek ik veel zelf uit en probeer ik het juiste te doen, maar straks weet ik zeker dat alles klopt.”

Na het crossseizoen zal Van Empel zich gaan richten op weg- en mountainbikewedstrijden. “Ik wil graag ontdekken wat ik nog kan bereiken op de mountainbike”, verklaart de renster. “Team Jumbo-Visma gaat me daarin ondersteunen.” Op de agenda van Van Empel staan komend jaar natuurlijk ook diverse wegwedstrijden. Ze maakt dan haar debuut op World Tour-niveau.

“Ik heb nog niet zoveel ervaring op de weg, maar ik sta open voor alles. Ik wil erachter komen waar mijn kwaliteiten liggen. Ik kan niet wachten om te starten in voorjaarsklassiekers en om meerdaagse wedstrijden te rijden. Ik ben vrij allround, denk ik. Zowel bergop als op vlak terrein kan ik uit de voeten. En ik ben vrij explosief, dus ook sprinten of een aankomst bergop zou me moeten liggen.”

De veelzijdigheid en potentie van Van Empel bleven ook bij Team Jumbo-Visma niet onopgemerkt. Teammanager Esra Tromp geeft aan dat haar ploeg Van Empel al enige tijd op het oog had. “Fem is een multitalent. Dat heeft ze de voorbije jaren ruimschoots bewezen. Fem is gedreven en ze weet op jonge leeftijd al precies wat ze wil en wat ze nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Wij gaan er als team alles aan doen om haar dat te bieden.”

Van Empel kijkt ernaar uit om in het veldrijden een duo te vormen met Marianne Vos. “Vergeleken met haar ben ik nog een snotneus, maar ik hoop dat we in de tweede helft van het crossseizoen iets voor elkaar kunnen betekenen. Je bent samen immers sterker dan alleen.” (Bron: Team Jumbo-Visma)

Schrijf een reactie