Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

‘Gerwen is één van de mooiste criteriums van Nederland’

De 54e editie van de Grote Ronde van Gerwen kan dit jaar op Tweede Paasdag helaas niet doorgaan. Ter gelegenheid van de 50e editie werd in 2016 een jubileumboek uitgegeven met honderden foto’s van Persbureau van Eindhoven, Theo van Sambeek en Gerard Wolfs en verhalen van Cees van Keulen en Gerben van den Broek. Deze wedstrijdloze periode is een mooi moment om een aantal verhalen uit dit boek opnieuw te publiceren.

Als eerste in de reeks een interview met microfonist Jan Peeters, die decennialang verslag deed van de Grote Ronde van Gerwen.

De volle stem van Eindhovenaar Jan Peetersklonk ruim dertig jaar lang op Tweede Paasdag door de luidsprekers bij de Grote Ronde van Gerwen. Peeters, die in 2011 afscheid nam als microfonist, bewaart goede herinneringen aan Gerwen. “Dit is zonder twijfel één van de mooiste criteriums van Nederland.”

De twinkeling die Jan Peeters in zijn ogen krijgt als hij anekdotes begint te vertellen over de Ronde van Gerwen is veelzeggend. “Tweede Paasdag en Ronde van Gerwen zijn voor mij een synoniem. Ik vind het nog altijd leuk om op die dag te gaan kijken naar de koers”, vertelt Peeters. “Ook bij de renners leeft deze koers. Het is dé klassieker onder de criteriums in Zuid-Nederland. Elk jaar staat er in alle categorieën een mooi deelnemersveld aan het vertrek en er komen ook altijd sterke renners op het podium.”

Lovende woorden
Hij spreekt lovende woorden over de organisatie van de wedstrijd. “In Gerwen hebben ze gouwe mensen zitten in het organisatiecomité en ook een groot aantal trouwe sponsoren, die helpen om deze wedstrijd elk jaar weer tot een succes te maken. Ook etappekoersen als de Holland Ladies Tour en de Ster ZLM Toer waren in het verleden te gast in Gerwen. Het wielrennen is hier gelukkig nog altijd springlevend. Helaas is dat in andere gemeenten heel anders. Ik kijk soms met tranen in de ogen toe hoe de lijst met criteriums steeds korter wordt. Eindhoven had vroeger in elk stadsdeel en in de binnenstad een eigen wielerronde, maar die zijn helaas allemaal verdwenen. Een compliment aan de mensen die deze wedstrijd elk jaar weer mogelijk maken, is daarom zeker op zijn plaats.”

Populair
Bij de eerste edities van de Ronde van Gerwen was Cor Wijdenes microfonist. Hij was het ook die Jan Peeters overhaalde om speaker te worden bij het wielrennen. “Cor vond dat ik een echte speakerstem had, maar ik was op dat moment actief in de bokssport.  Hij heeft écht moeite gedaan om mij te overtuigen dat ik het moest gaan doen. Jaren later heb ik hetzelfde gedaan bij Rien van Horik, om hem opnieuw aan de micro te krijgen, nadat hij enkele jaren gestopt was.” Vele jaren combineerde hij zijn werk bij de post met zijn hobby als microfonist bij het wielrennen. “Ik ben dankbaar dat ik dit zo lang heb mogen doen en dat mijn vrouw Sjan en mijn kinderen mij hierin al die jaren hebben gesteund.” Hoewel hij het stokje inmiddels ‘officieel’ heeft overgedragen aan Rien, is Jan zo nu en dan nog wel eens te horen als microfonist bij een ploegpresentatie of een ander evenement. “Nog regelmatig word ik benaderd door clubs en organisaties om verslag te doen bij een evenement. Als ik het leuk vind en het past in mijn agenda, ga ik daar graag op in. Verder ben ik voorzitter van het Baby-Dump Kempenklassement, waarbij ik veel steun krijg van mijn medebestuursleden Edwin Cruijssen en Hans Kusters. De Ronde van Gerwen is al enkele jaren de openingswedstrijd van dit klassement, dat al meer dan twintig jaar wordt verreden en nog altijd populair is bij de renners.” 

Huwelijksaanzoek
Op de vraag welke dingen hem het meeste zijn bijgebleven aan de jaren dat hij in Gerwen speaker was, is volgens Jan bijna onmogelijk een antwoord te geven. “Ik heb in Gerwen in een blouse met korte mouwen verslag staan geven, maar er zijn ook jaren geweest dat ik bij wijze van spreken tot mijn enkels in de sneeuw stond. Eén van de momenten die mij altijd is bijgebleven, is dat Herold Dat in Gerwen op het podium zijn vriendin ten huwelijk vroeg. Dat zijn ingrijpende beslissingen in een mensenleven. Het is mooi om daarbij aanwezig te mogen zijn.” (Foto Theo van Sambeek)

Schrijf een reactie