Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Gilze kijkt uit naar een veelzijdig wielerweekend

In het weekend van 15 en 16 juni wordt in Gilze een van de grootste wielerevenementen van de regio georganiseerd. Na 9 succesvolle edities waarbij steeds sprake was van groei in organisatie en entourage, wordt uitgekeken naar het eerste jubileum met een speciale
surprise.

Op zaterdagmiddag wordt het wielerfestijn geopend met de “Ploegentijdrit Gilze”. Deze wedstrijd is bedoeld voor recreantenteams, maar ook sterke wedstrijdteams zijn welkom. Zo stonden vorig jaar de ex wereldkampioenes van Team Sunweb met o.a. Ellen
van Dijk op het startpodium. Dit jaar gaan de continentale teams van o.a. Alecto Cyclingteam en Beat Cycling Club in het finaleblok de strijd met elkaar aan.

Hart van Gilze
Op zondag wordt het wielercriterium “Hart van Gilze” verreden. Naast de dameskoers, is ook plaats ingeruimd voor het zogenaamde ‘Open Gils Kampioenschap’. Een wedstrijd speciaal bedoeld voor goed getrainde recreanten uit Gilze en omgeving.

Dikke Banden Race
In het overvolle programma is op zondagmiddag tevens ruimte gereserveerd voor een zogenaamde Dikke Banden Race voor leerlingen van Groep 3 t/m 8 van het basisonderwijs. Op ‘normale’ fietsen kunnen zij hierdoor kennis maken met de wielersport. Als organisatie hechten we er veel waarde aan dat kinderen in beweging komen en wellicht enthousiast worden voor de wielersport.

Midden-Brabant Poort Omloop
Het klapstuk van het evenement is de wielerklassieker “Midden-Brabant Poort Omloop” die gelijktijdig met criterium wordt verreden. Het parcours van deze wedstrijd voert vanuit Gilze langs de omliggende dorpen Molenschot, Alphen en Riel. In totaal krijgen de renners een uitdagende en selectieve ronde van 37 km voor de kiezen die 5 keer moet worden afgelegd.

Twee jaar geleden beleefde Gilze de internationale promotie van deze wedstrijd naar het derde professionele niveau (Men Elite 1.2). De wereldwielerbond UCI was onder de indruk van de organisatie en sfeer in het ‘wielergekke’ Gilze. Logisch dan ook dat afgelopen jaar de Midden-Brabant Poort Omloop onderdeel werd van Holland Cup. Een nieuwe competitie die samen met gerenommeerde wedstrijden is geïntroduceerd om krachten te bundelen en meer (media-) aandacht te genereren. Die opzet lijkt geslaagd gezien de bekendheid en goodwill die de Holland Cup vorig jaar heeft gekregen. De live TV uitzendingen op regionale kanalen en uitgebreide samenvattingen op Eurosport,
hebben daar zeker aan bijgedragen.

De wedstrijd in Gilze is de finalewedstrijd van de Holland Cup. Maar liefst 5 renners op de startlijst maken nog kans op de titel. Daaronder dus ook de sterke Brit Alex Richardson (Team Canyon) die het klassement aanvoert na zijn overwinning in de Arno Wallaard Memorial en 6e plek in de Ronde van Overijssel. Ervaring leert dat de Holland Cup een opmaat kan zijn voor een mooie profcarrière. De nummers 1, 2 en 3 van vorig jaar (Julius van den Berg, Cees Bol en Harry Tanfield) rijden inmiddels voor sterke WorldTour formaties.

Surprise
De aankomende 10e editie wordt een jubileum waar we trots op zijn en dat we graag willen vieren. Aan het programma is daarom een verrassende wedstrijd toegevoegd. Op het parcours van het criterium zullen bekende oud-professionals voor spektakel zorgen tijdens een dernyrace. Achter de gangmakers op de typische ‘brommertjes’, zal het publiek nog een keer kennis kunnen maken met de wielerhelden uit het (recente) verleden.

De volgende renners zijn gecontracteerd:
Erik Breukink
Jean-Paul van Poppel
Aart Vierhouten
Bart Voskamp
Maarten den Bakker
Aart Vierhouten
Matthieu Hermans
Max van Heeswijk
Jos van Aert
Martin van Steen
Wim de Vos
Eddy Bouwmans

Schrijf een reactie