Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

‘Tevreden met tiende plek, maar stiekem hoopte ik op meer’

Met gemengde gevoelens kijken mountainbike-junioren Fem van Empel (18) uit Sint-Michielsgestel en Tom Schellekens (17) uit Schijndel terug op het WK Mountainbike in het Oostenrijkse Leogang. Van Empel hoopte vooraf op een plek bij de top tien en finishte uiteindelijk als tiende. Schellekens had af te rekenen met materiaalpech en moest genoegen nemen met een 51e plek. Volgende week krijgen beiden een nieuwe kans bij het EK Mountainbike in het Zwitserse Monte Tamaro-Moneceneri.

Het Coronavirus heeft de wedstrijdkalender voor mountainbikers, net als bij andere sporten overigens, danig in de war geschopt. Een groot aantal wedstrijden is afgelast en ook het WK en EK moesten worden verschoven. Afgelopen week en volgende week wordt in Oostenrijk en Zwitserland gestreden om respectievelijk de WK- en EK-titels.

Het modderige parcours in Oostenrijk zorgde voor een ware slijtageslag bij het WK mountainbike voor junioren. “Het was een zware omloop met 200 hoogtemeters per ronde”, vertelt Fem van Empel. “Bij de verkenning ging het lekker. Maar door de regen werd het steeds gladder en moest er in de wedstrijd op heel veel stukken worden gelopen. Ik had de hele week een goed gevoel, maar na de start liepen mijn benen al snel vol. Het was zeker niet mijn beste wedstrijd, maar ik mag tevreden zijn met die tiende plek. Al had ik stiekem wel op meer gehoopt.”

Aan het begin van dit jaar eindigde Van Empel als vijfde bij het WK veldrijden in het Zwitserse Dübendorf. Onlangs maakte ze de overstap van het Olympia Cicli MTB Team naar de Belgische veldritploeg Pauwels Sauzen – Bingoal. “In de zomermaanden heb ik ondanks Corona goed kunnen doortrainen en heb ik mijn technische vaardigheden op de fiets beter ontwikkeld. Daar pluk ik nu de vruchten van. Ik vind zowel veldrijden als mountainbiken leuk om te doen. Een paar dagen na het EK Mountainbike, rijd ik de veldrit in het Belgische Ruddervoorde. Daar hoop ik mij te kwalificeren voor het EK veldrijden dat op 7 en 8 wordt gehouden in Rosmalen. In de komende jaren wil ik het mountainbiken en veldrijden blijven combineren en ik hoop dat ik de kans krijg om in beide disciplines deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijden.”

Voor Schijndelaar Tom Schellekens verliep het WK minder voorspoedig. Hij kende een goede start, maar moest door een aflopende ketting meerdere keren van de fiets. Een hoge klassering kon hij daardoor vergeten. Schellekens: “Bij de verkenning vond ik het een mooie omloop. Er zit veel klimwerk in en dat ligt mij wel. De afgelopen weken ging het lekker en was ik goed in vorm. Ik werd in Sittard onlangs nog tweede bij het NK. Maar deze keer zat het niet mee. Volgens mij is mijn ketting er wel twintig keer afgelopen. Ik heb nog wel geprobeerd om dit onderweg te maken, maar door de vele modder was er geen beginnen aan. Hopelijk gaat het volgende week in Zwitserland bij het EK beter.” (Foto Tim Buitenhuis)

Schrijf een reactie