Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Voorbereiding in Kazachstan werpt vruchten af voor Klaas Groenen

Veldrijder Klaas Groenen (25) uit Boxtel werd in januari dit jaar in Huijbergen Nederlands kampioen bij de amateurs/sportklasse. Daarna besloot hij om over te stappen naar de elite/beloften categorie, waarin hij de afgelopen weken ook al een aantal keren op het podium wist te eindigen. “Ik merk dat ik nog steeds progressie boek. Hopelijk kan ik die stijgende lijn nog een tijdje vasthouden”, aldus de Boxtelaar, die komende zondag deelneemt aan de GP Destil in Moergestel.

De wielerprestaties van Groenen zijn best opmerkelijk, omdat hij pas enkele jaren geleden begon met fietsen. “Ik heb eerst zo’n vijftien jaar aan hockey gedaan. Maar daarbij liep ik steeds vaker tegen blessures aan. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar het veldrijden”, legt hij uit. “Nadat ik Nederlands kampioen was geworden bij de amateurs/sportklasse vond ik het een mooi moment om over te stappen naar de elite/beloften. De eerste wedstrijden was dat wel even wennen, want het niveau ligt toch wel een paar treetjes hoger. Maar inmiddels begin ik mijn draai steeds beter te vinden.”

Zijn voorbereiding op het nieuwe veldritseizoen werkte Groenen, die deze winter uitkomt voor het E-Power Bakker Racing-team, voor een groot deel in Kazachstan af. “Ik studeer Bedrijfskunde & Agribusiness in Wageningen en heb afgelopen zomer vijf maanden stage gelopen in Kazachstan. Daar kwam ik toevallig in contact met mensen van de opleidingsploeg en profploeg van Astana. Ik heb vier maanden lang intensief met hen mee mogen trainen. Daardoor heb ik een goede basisconditie kunnen opbouwen voor de winter.”

In de afgelopen weken wist Groenen al podiumplaatsen te behalen in de nationale veldritten in Mechelen, Heeswijk, Lieshout en Valkenswaard. “Ik was best verrast dat ik in de eerste veldrit van het seizoen in Mechelen al direct op het podium wist te eindigen. Inmiddels train ik wekelijks mee bij bondscoach Gerben de Knegt in Alphen en merk ik dat mijn vorm nog altijd beter wordt. In de nationale veldritten kan ik al voorin meerijden, maar moet jongens als Kelvin Bakx en Koen van Dijke vaak nog net voor laten gaan. Mijn volgende doel is om die jongens te gaan verslaan en liefst nog een paar nationale veldritten te winnen in de komende maanden. Daarnaast hoop ik ook in de Belgische crossen die ik deze winter rijd goed voor de dag te komen.”

Komende zondag komt de Boxtelaar ook in actie tijdens de nationale veldrit in Moergestel. “Omdat hier ook een aantal renners van Destil-Parkhotel Valkenburg aan de start komen, zoals Maik van der Heijden, Jens Dekker en Kyle Agterberg, zal het lastig worden om in deze wedstrijd het podium te halen. Maar met een plek in de top vijf ben ik ook dik tevreden.”

Schrijf een reactie