Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

‘Zomeravond Competitie zorgt voor extra wedstrijd prikkel’

Door Corona zijn sinds begin 2020 nog maar weinig wielercriteriums in Brabant doorgegaan. De Zomeravond Competitie op het clubparcours van TWC Pijnenburg in Tilburg is daarom voor veel renners een welkom alternatief. “De Zomeravond Competitie is voor mij een extra training met een wedstrijd prikkel”, zegt Tilburger Jasper de Laat, die al jarenlang een trouwe deelnemer is aan de wedstrijdenreeks.

Met een gemiddelde snelheid van tegen de 45 kilometer per uur draaien de deelnemers aan de Zomeravond Competitie op woensdagavond hun rondjes op het afgesloten clubparcours aan de Bijsterveldenlaan in Tilburg. “Een prima manier om op snelheid te trainen’, vindt Jasper de Laat. De 27-jarige coureur behoorde enkele seizoenen geleden nog tot de nationale top bij de eliterenners. Destijds kwam hij uit voor de Metec-ploeg en presteerde hij zo goed dat hij een stagecontract kreeg bij de Belgische profploeg Wanty-Gobert. 

Voor de lol
Toen hij bij die ploeg geen profcontract kreeg, besloot De Laat voorrang te geven aan zijn maatschappelijke carrière en daarnaast vooral voor de lol te blijven fietsen. Sinds die tijd komt hij uit voor wielervereniging Tempo-Hoppenbrouwers uit Veldhoven. Maar de afgelopen seizoenen kwam hij door Corona net als veel andere renners nauwelijks in actie bij wedstrijden. Hij reed in 2020 elf officiële wedstrijden en kwam daarin tot twee overwinningen. In 2021 staat de teller pas op vijf officiële wedstrijden. Daarin reed De Laat zich begin juli in de kijker tijdens de Omloop der Kempen en boekte hij een week later in Standdaarbuiten zijn eerste seizoenszege. “Als alle wedstrijden in de komende periode door kunnen gaan, dan heb ik tot eind oktober vrijwel elk weekend wel een wedstrijd”, zegt De Laat. “Maar nu het aantal Corona-besmettingen weer toeneemt, is het nog maar zeer de vraag of deze wedstrijden ook écht kunnen doorgaan.”

Op groen
Hij geeft aan dat die onzekerheid over het doorgaan van wedstrijden niet fijn is voor de renners. “De afgelopen periode is het meerdere keren gebeurd dat koersen die op zaterdag verreden zouden worden tot donderdag op groen stonden, maar uiteindelijk toch moesten worden afgelast. Natuurlijk is dat begrijpelijk en heb ik daar begrip voor, maar tegelijkertijd is het ook best frustrerend.” Het zijn met name de sterkere organisaties van wielerkoersen die onder deze omstandigheden hun koers toch kunnen laten doorgaan. “Op de kalender zie je dat een aantal klassiekers gelukkig nog wel doorgaan, maar dat veel organisatoren van criteriums ervoor kiezen om met hun wedstrijd dit jaar over te slaan. Hopelijk keren die wedstrijden na Corona weer terug op de kalender.”

Kermis criteriums
De Laat praat met weemoed over de kermis criteriums die met name in de Brabantse Kempen nog altijd populair zijn. “Daar zitten mensen in de voortuin langs het parcours, met de barbecue aan, naar de koers te kijken en de renners aan te moedigen. Ik vind het schitterend om in zo’n ambiance te mogen koersen.” De ervaren coureur verwacht dat wedstrijden op afgesloten club parcoursen in de komende jaren een opmars gaan maken. “Voor zulke wedstrijden hoef je geen vergunningen aan te vragen bij gemeenten en hoef je ook geen aparte zaken te regelen voor toeschouwers. Bovendien zijn alle faciliteiten vaak al aanwezig, dus hoeven er meestal geen grote kosten te worden gemaakt.” Om die reden is hij blij dat de Zomeravond Competitie bij TWC Pijnenburg enkele weken geleden weer van start is gegaan. “Sinds ik nieuweling ben, neem ik al deel aan de Zomeravond Competitie. Alleen in de seizoenen dat ik bij Metec reed, paste deze wedstrijden niet in mijn programma. Tegenwoordig werk ik hele dagen en is de Zomeravond Competitie een goede extra training met het oog op de wedstrijden in het weekend. Ik merk dat ik hier beter van word.” (Foto: Peter van Rooij)

Schrijf een reactie