BCN10jaar
Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

Nederlands kampioen dankzij Strava

Bij het NK Mountainbike Marathon in Eijsden stond Christian de Graaff (35) uit Woudrichem als tweede op het podium bij de masters 30+. Een dag later ontving de renner van Team Coers na een protest alsnog de rood-wit-blauwe trui. Uit routegegevens op Strava kwam dat de aanvankelijke kampioen Tibor Zwaan onbewust zo’n 3 kilometer van het parcours had afgesneden.

Christian, hoe kijk je terug op het afgelopen weekeinde?
“Het was een bizarre dag. De regen en koude zorgden bovendien voor heroïsche omstandigheden. Maar ik reed heel makkelijk en wist dat ik in topvorm was. In het begin van de koers reed ik makkelijk mee met een groep eliterenners met onder meer Jeroen Boelen en Ronan van Zandbeek. Later in de koers besloot ik toch maar om mijn eigen tempo te rijden en mijn eerste plek in de wedstrijd voor masters 30+ te consolideren.”

Je ging er vanuit dat je op kop lag bij de masters 30+, maar in eerste instantie werd je toch als tweede geklasseerd. Wat is er onderweg gebeurd?
“In eerste instantie snapte ik er niks van. Bij de derde post lag ik volgens mijn vriendin zo’n vier minuten voor op de eerste achtervolger. Maar bij de vierde post reed ik op de tweede plek met zeven minuten terwijl ik door niemand was ingehaald. Bij de finish durfde ik mijn armen niet in de lucht te steken, omdat ik niet wist of wel écht had gewonnen.”

Hoe kwam je erachter wat er was gebeurd?
“Pas achteraf, nadat Tibor Zwaan zijn route op Strava had gezet, bleek dat hij onbewust en onbedoeld een stuk van 3 kilometer van het parcours had afgesneden. Hoewel de wedstrijd en de huldiging al lang voorbij waren, heb ik daarna toch maar contact gezocht met Tibor) en de jury. Zij hebben vervolgens besloten om Tibor een tijdstraf te geven en mij alsnog tot Nederlands kampioen uit te roepen.”

Hoe reageerde Tibor Zwaan op deze beslissing?
“Hij pakte het gelukkig sportief op en kon zich erbij neerleggen. De jury heeft hem niet uit de uitslag gehaald, omdat er sprake was van een onduidelijke situatie. Op hetzelfde punt bleken meerdere renners verkeerd te zijn gereden. Maar in ons geval ging het om een Nederlandse titel. Ik ben daarom blij met deze beslissing van de jury. Eerder dit seizoen ben ik al kampioen op de crosscountry geworden bij de masters 30+. Dit is dus een mooie dubbelslag.” (Bron: BD)

Schrijf een reactie