Brabant Cycling Lees al het laatste Brabantse wielernieuws op Brabant Cycling,
sport onderdeel van Ons Brabant Fietst
Interviews Nieuws

Bailey Groenendaal klaar voor debuut in wereldbeker

Veldrijder Bailey Groenendaal (16) uit Schijndel is door bondscoach Gerben de Knegt geselecteerd voor de eerste Europese wereldbeker-veldrit van het seizoen die komende zondag wordt verreden in het Zwitserse Bern.

“Voor dit seizoen was mijn doel om een keer geselecteerd te worden voor een wereldbeker veldrit. Die doelstelling heb ik nu al bereikt”, vertelt Bailey Groenendaal met een glimlach op zijn gezicht. “Ik hoop vooral veel te leren in Zwitserland en ga proberen om een goede wedstrijd te rijden.Het zou mooi zijn als ik later in het seizoen ook nog naar het EK veldrijden in Italië en het WK in Zwitserland mag. Maar als eerstejaars junior is dat misschien nog wat hoog gegrepen.”

Goede voorbereiding
Groenendaal werd de afgelopen jaren twee keer op rij derde bij het NK veldrijden voor nieuwelingen. “Afgelopen zomer heb ik voor het eerst ook regelmatig wedstrijden op de weg gereden, waaronder een aantal klimcriteriums. Dat heb ik vooral gedaan omdat dit een goede voorbereiding is voor het veldrijden. De komende maanden hoop ik daar mijn voordeel mee te doen. Afgelopen zondag eindigde ik als dertiende in de internationale Superprestige veldrit in Gieten. Daar was ik erg blij mee. Het zou mooi zijn als ik die lijn in de komende wedstrijden kan doortrekken.”

Team Mutsaars Bikes
De Schijndelaar, zoon van oud-wereldkampioen BMX Wilco Groenendaal, komt deze winter voor het eerst uit voor Team Mutsaars Bikes, dat is opgezet door oud-profrenner Ronald Mutsaars uit Schijndel. Bailey: “Veldrijden is best een kostbare sport. Daarom ben ik blij dat ik deel mag uitmaken van dit team. Het materiaal is er prima geregeld. Daarnaast krijg ik regelmatig nuttige tips en adviezen van Ronald. Hij heeft zelf op een hoog niveau gefietst en weet dus hoe het er aan toe kan gaan in wedstrijden.”

Ontwikkelen
Ronald Mutsaars geeft aan kleinschalig van start te gaan met het team. “Bailey Groenendaal is voorlopig de enige renner in het team, maar wellicht dat er in de toekomst meer renners bij gaan komen”, aldus Mutsaars. “Ik volg Bailey al een aantal jaren en weet dat hij serieus met zijn sport bezig is. Daarnaast heeft mijn wielerhart ook altijd bij het veldrijden gelegen. Daarom was de stap niet zo groot om met een eigen cyclocross team te starten. We zijn aan het kijken welke mogelijkheden er zijn om het team verder te laten groeien. Het belangrijkste vind ik dat jonge renners en rensters plezier hebben in hun sport en de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen.”

Schrijf een reactie