Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Interviews Nieuws

CycleSoftware koploper in de rijwielbranche

Het markante oude raadhuis in Nistelrode is sinds enkele jaren de thuisbasis van automatiseringsbedrijf CycleSoftware. Onder leiding van de jonge ondernemers Giel Wijgergangs (30) en Jebbe Sluiter (39) is dit bedrijf in amper tien jaar tijd uitgegroeid tot marktleider in de Nederlandse rijwielbranche. “Onlangs hebben wij onze duizendste klant verwelkomd. In de komende vijf jaar willen wij ons werkgebied uitbreiden naar België en doorgroeien naar 1.500 klanten.

Online software oplossing
CycleSoftware is in 2010 officieel van start gegaan, maar oprichters Giel en Jebbe kennen elkaar al een aantal jaren langer. “Wij hebben vroeger allebei wedstrijden gefietst en ook beiden bij Bikers in Heeswijk gewerkt”, legt Wijgergangs uit. “Ik deed daar destijds vakantiewerk en merkte dat het softwarepakket dat zij gebruikten niet optimaal werkte. Daarom vroeg ik aan de eigenaar of ik zelf een online software oplossing mocht ontwikkelen. Deze oplossing functioneerde direct al beter dan het andere pakket. Daarmee is de basis gelegd voor het huidige pakket.” Jebbe vult aan: “De eerste jaren hebben we veel tijd en eigen middelen in het bedrijf gestopt. Giel zat toen nog op school en ik had zelf enkele andere bedrijven waar ik mijn geld mee verdiende. Daardoor hebben wij zonder financiering van de bank en zonder aandeelhouders kunnen starten met CycleSoftware. In de afgelopen jaren hebben we het bedrijf steeds verder weten uit te bouwen. Tegenwoordig houdt Giel zich met name bezig met de techniek, terwijl ik mij vooral richt op de commerciële zaken.”

Reparatie functie
Uiteraard zijn er meer softwarepakketten in de markt, maar die richten zich volgens Jebbe vooral op inkoop- en verkoop activiteiten. “Die pakketten hebben meestal geen reparatie functie, terwijl die voor rijwielzaken juist wel enorm belangrijk is. Daarnaast hebben wij koppelingen met vrijwel alle grote toeleveranciers in de fietsenbranche, waardoor winkeliers direct vanuit ons systeem onderdelen kunnen bestellen bij deze partijen. Dat scheelt ondernemers vaak uren per week aan administratieve werkzaamheden.”

Groeikansen in België
Inmiddels heeft het bedrijf een klantenbestand opgebouwd van meer dan 1.000 rijwielzaken en werken er tien mensen. CycleSoftware onderscheidt zich verder in de markt doordat het bedrijf met abonnementen werkt. “Bedrijven betalen een klein bedrag per maand aan abonnementskosten. Daardoor hoeven zij geen grote investeringen te doen om ons pakket aan te schaffen. Wij investeren veel tijd in onze nieuwe klanten, zodat zij direct goed leren werken met het pakket. Daardoor hebben wij een helpdesk die slechts uit twee personen bestaat. In Nederland zijn wij inmiddels marktleider. De afgelopen periode zijn wij jaarlijks met zo’n 20 procent gegroeid. Wij kijken ook niet naar onze concurrenten, maar steken onze energie liever in ons eigen bedrijf. De komende jaren willen wij proberen om ook in België een stevige positie in de markt te veroveren.” Sluiter ziet volop groeikansen voor CycleSoftware bij onze zuiderburen. “In België zijn zo’n 1.800 rijwielzaken, waarvan ongeveer 1.500 in Vlaanderen. Bovendien doen vrijwel alle Belgische winkeliers ook zaken met Nederlandse leveranciers, die een koppeling hebben met CycleSoftware. Ons programma is Nederlandstalig, dus met een paar kleine aanpassingen kunnen zij dit prima gebruiken in hun winkels.”

Fiets van de zaak
Hoewel er al jaren geluiden klinken dat rijwielzaken het steeds moeilijker krijgen door de concurrentie van online-aanbieders, weet CycleSoftware nog steeds nieuwe winkels aan zich te binden. Sluiter: “Natuurlijk merken wij dat de markt in beweging is, maar consumenten gaan toch nog altijd graag even naar de fietsenwinkel om de hoek, als zij problemen hebben met hun fiets. Er komen ook steeds meer specialistische winkels bij, die maar één merk verkopen, of alleen reparaties verrichten. Ondernemers moeten gewoon hard werken om hun boterham te verdienen. Tegelijkertijd blijft de fietsenbranche zelf natuurlijk ook vernieuwen. In de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld enorm veel mountainbikes en e-bikes verkocht. Hiervoor is onderhoud noodzakelijk en deze fietsen worden op een bepaald moment ook weer ingeruild. Verder verwachten wij in 2020 een aanzienlijke groei in de verkoop van bedrijfsfietsen. Dan wordt namelijk de fiscale fietsregeling vereenvoudigd, waardoor het een stuk aantrekkelijker wordt voor bedrijven om hun medewerkers een fiets van de zaak aan te bieden. Als CycleSoftware proberen wij onze klanten hierbij optimaal te faciliteren.”

1 Comment

  1. Geweldig jongens, wat een prachtig concept hebben jullie in handen. En geheel op eigen kracht. Petje af voor jullie!

Schrijf een reactie