Brabant Cycling Volg de wielersport in Brabant via Brabant Cycling Network!
Nieuws

Genomineerden Wielrenner van het Jaar verkiezing bekend

De Club 48 heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Wielrenner en Wielrenster van het Jaar verkiezing. De winnaars worden gekozen op 19 december, tijdens het traditionele Wielergala in De Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch.

2022 is opnieuw een uiterst succesvol jaar geweest voor de Nederlandse wielersport. In vrijwel alle disciplines en categorieën zijn vele successen behaald door een groot aantal Nederlandse renners en rensters.

Kandidaten voor de Renner van het Jaar (Gerrit Schulte Trofee)
Bij de mannen zijn door meerdere coureurs mooie en bijzondere prestaties geleverd. Daarom belooft het een spannende verkiezing te worden. In het voorjaar wisten Mathieu van der Poel en Dylan van Baarle beide een monument te winnen: respectievelijk de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Tour de France stond, voor wat Nederland betreft, in het teken van de comeback van Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Koen Bouwman en Thymen Arensman lieten zich gelden in de Giro en de Vuelta. Het najaar was duidelijk voor de “Keizer van de sprint” Harrie Lavreysen. Met twee wereldtitels op de Sprint en het Keirin komt zijn totaal nu op 11 WK titels. Bauke Mollema was het hele jaar goed en completeert het achttal.

Kandidaten voor Renster van het Jaar (Keetie van Oosten-Hage Trofee)
Bij de vrouwen domineerden de Nederlandse rensters op alle fronten. Annemiek van Vleuten zorgde voor een unieke prestatie door alle drie de grote rondes te winnen. Als kers op de taart won zij ook op spectaculaire wijze het WK op de weg. Maar ook andere vrouwen lieten zich gelden. Ellen van Dijk was ongenaakbaar op de tijdrit. Zij werd niet alleen wereldkampioene, maar verbeterde ook het Werelduurrecord. Marianne Vos werd wereldkampioene veldrijden en won etappes in de Giro d’Italia Donne en Tour de France Femmes. De meeste overwinningen scoorde Lorena Wiebes: maar liefst 25 stuks, met onder andere het Europees Kampioenschap en de Simac Ladies Tour.
Ook in de andere disciplines Nederlandse successen: Laura Smulders (BMX) en Anne Terpstra (Mountainbike) reden beiden een formidabele Wereldbeker cyclus. Laura wist deze winnend af te sluiten, Anne werd knap derde.

Kandidaten voor de Renner van de Toekomst (Gerrie Knetemann Trofee – m/v)
Dat de jeugd in aantocht is, blijkt uit de mooie lijst met zes kandidaten. Drie kandidaten vielen op door het behalen van een “dubbelslag”:
Op de weg werd Shirin van Anrooij (20) Europees kampioene U23 in de wegwegstrijd en de tijdrit. Daarnaast won zij het jongerenklassement bij de Tour de France Femmes. Puck Pieterse (20) behaalde een dubbelslag door bij het veldrijden en het MTB Europees kampioene U23 te worden. Maike van der Duin (19) haalde haar dubbelslag op de baan: twee zilveren medailles op het WK voor elite vrouwen. Zij werd tevens Europees kampioen U23 Scratch.
Daarnaast nog drie revelaties die het zestal completeren: Fem van Empel (20) brak door bij veldrijden voor Elite dames (onder andere Europees kampioene) en sprinter Olav Kooij (20) boekte op de weg 15 overwinningen bij de Elite mannen, waaronder winst in het eindklassement van de ZLM Tour. Casper van Uden (21) won een etappe en de groene trui in de Tour de l’Avenir en twee ritten in de Tour de Normandie.

In 2021 gingen de prijzen naar Harrie Lavreysen, Annemiek van Vleuten en Mick van Dijke (Wielrenner van de toekomst). Op 19 december wordt bekend wie de Wielrenners van het Jaar 2022 zijn. (Foto Peter van Rooij)

Schrijf een reactie